Kunskapskanalen / UR samtiden visade inspelningar från seminariet Gruvor i fokus i Gränna, som arrangerades av bland andra Naturskyddsföreningen, Aktion rädda Vättern och ABF (klicka länkarna för att se programmen på URplay):
Onsdag 2 april 16.50-19.00
16.50 Gruvor och vi. Gruvorna i Sverige har fått uppsving sedan 2010. Det betyder att fler företag vill starta en gruva. Här berättar journalisten och författaren Arne Müller om gruvorna i Sverige. Repris 6/4.
18.00 Gruvor och återvinning. Vad är sopor? En tröja i affären är en vara man kan köpa, men om samma tröja ligger i soporna då är det sopor. Det är betraktaren som avgör, säger Nils Johansson, forskare i miljöteknik. Repris 6/4.
18.35 Vätterns speciella bottengeologi. Hur ser Vättern ut och hur bildades den? Rolf Hallberg, professor emeritus i mikrobiell geokemi, berättar. Repris 6/4.Torsdag 3 april 17.05-18.30
17.05 Gruvor och vatten. Utsläpp från en gruva påverkar vatten som finns runtom. Olof Holmstrand professor emeritus i hydrogeologisk miljöteknik, berättar vad hans forskning har visat om mark vid gruvor.
17.45 Gruvdammar. Det finns inte så mycket forskning på hur gruvor påverkar miljön, det satsas mer på att se vilka metoder som är bäst när man ska utvinna mineraler och annat. Eva-Lotta Thunqvist, doktor i mark- och vattenteknik, berättar hur gruvdammar byggs och vilket läge som är bäst. Repris 6/4.
18.10 Paneldebatt med gruvor i fokus. En panel ger sin syn på miljökonsekvenserna av ett gruvprojekt vid Vättern.
Kommentera
2 thoughts on “Se gruvseminariet i Gränna på UR 2/4 och 3/4”