Ingen bearbetningskoncession i Stekenjokk

Nu har det hänt! Bergsstaten avslår bearbetningskoncession till förmån för renskötseln. Därmed förhindras återupptagande av gruvbrytningen i Stekenjokk på gränsen mellan Jämtlands och Västerbottens län. Troligen kommer företaget att överklaga. Se Bergsstatens beslut:

– I det här fallet har vi i bedömningen av de oförenliga riksintressena rennäring och värdefulla ämnen och material – i enlighet med länsstyrelserna – gett rennäringen företräde, säger bergmästare Åsa Persson.
– Området utgör riksintresse och kärnområde för rennäringen och en återupptagen gruvverksamhet skulle påtagligt försvåra rennäringens bedrivande. Stekenjokkområdets betydelse för rennäringen har sedan gruvdriften upphörde för 26 år sedan ökat, säger bergmästaren.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.